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“Bohnenpfanne” – a German dish

🇬🇧 Ever since I was a child, I’ve been served something that we call a “Bohnenpfanne” (bean pan). So what could be more natural than to cook exactly this dish with my first beans from the garden.

The dish is very simple. You need:

  • approx. 600g fresh beans (cleaned and broken through once),
  • 200g bacon (in cubes),
  • 100ml water,
  • 500g potatoes
  • and (very important) savory.

A note about the savory: I don’t know where Albert Heijn gets his dried herbs from, but the savory from there tastes terrible. As far as I know, Jumbo has the same brand. Therefore I now have my savory brought from Germany when I get a visitor.

But back to the recipe! The bacon cubes are put into a deep pan with a lid and rendered at medium heat covered with the lid. Meanwhile you can peel the potatoes and cut them into thin (!) slices. When the bacon is glassy and ready, add the beans and some savory. Stir the beans and bacon together. Water is added to the beans. This is necessary to cook the potatoes. The tasty fresh beans do not let enough water escape. Then you layer the potatoes on the beans and sprinkle everything with savory, again. Now, cover the pan and cook the “Bohnenpfanne” at medium heat. After 20 minutes the dish is ready and can be served. The dish is for 2 persons. If you eat small portions, it is enough for three.


🇩🇪 Seit meiner Kindheit kommt etwas auf den Tisch, was bei uns “Bohnenpfanne” genannt wird. Was lag daher näher als genau dieses Gericht mit meinen ersten Bohnen aus dem Garten zu kochen.

Das Gericht ist denkbar einfach. Man braucht:

  • ca. 600g frische Bohnen (geputzt und ein Mal durchgebrochen),
  • 200g Speck (in Würfeln),
  • 100ml Wasser,
  • 500g fest kochende Kartoffeln
  • und (ganz wichtig) Bohnenkraut.

Zum Bohnenkraut eine Anmerkung: Ich weiß nicht, woher Albert Heijn seine getrockneten Kräuter bezieht, aber das Bohnenkraut von dort schmeckt furchtbar. Soweit ich informiert bin, gibt es bei Jumbo die gleich Marke. Daher lasse ich mir mein Bohnenkraut nun aus Deutschland mitbringen, wenn ich Besuch bekomme. Aber zurück zum Rezept!

Die Speckwürfel werden in eine tiefe Pfanne mit Deckel gegeben und dort zugedeckt bei mittlerer Hitze ausgelassen. Unterdessen kann man die Kartoffeln schälen und in dünne (!) Scheiben schneiden. Ist der Speck glasig und fertig ausgelassen, gibt man die Bohnen und etwas Bohnenkraut dazu. Bohnen und Speck werden verrührt. Zu den Bohnen wird das Wasser gegeben. Das ist notwendig, damit die Kartoffeln auch gar werden. Die lecker frischen Bohnen lassen nicht genug Wasser entweichen. Anschließend schichtet man die Kartoffeln auf die Bohnen und bestreut alles nochmal mit Bohnenkraut. Die Bohnenpfanne wird nun zugedeckt bei mittlerer Hitze gekocht. Nach 20 Minuten ist das Gericht fertig und kann serviert werden. Das Gericht ist so für 2 Personen. Wenn man kleine Portionen isst, dann reicht es auch für drei.


🇳🇱 Al sinds ik een kind was, bereid ik al een gerecht dat ik “Bohnenpfanne” (bonenpan) noem. Dus wat is er natuurlijker dan precies dit gerecht te koken met mijn eerste bonen uit de tuin.

De schotel is heel eenvoudig. U heeft nodig:

  • ca. 600g verse bonen (eenmalig schoongemaakt en doorgebroken),
  • 200g spek (in blokjes),
  • 100ml water,
  • 500g vast-kokende aardappelen
  • en (zeer belangrijk) bonenkruid.

Een opmerking over het bonenkruid: ik weet niet waar Albert Heijn zijn gedroogde kruiden vandaan haalt, maar het bonenkruid smaakt vreselijk. Voor zover ik weet, heeft Jumbo hetzelfde merk. Daarom laat ik nu mijn bonenkruid uit Duitsland meenemen als ik bezoek krijg.

Maar terug naar het recept! De spekblokjes worden in een diepe pan met een deksel erop gedaan en langzaam verhit zodat het vet smelt. Ondertussen kunnen de aardappelen geschilt worden en in dunne (!) plakken gesneden. Als het spek glazig is, voeg dan de bonen en wat bonenkruid toe. Roer de bonen en het spek door elkaar. Voeg water toe aan de bonen. Dit is nodig om de aardappelen te koken. De lekkere verse bonen laten niet genoeg vocht los. Vervolgens leg je de aardappelschijfjes op de bonen en bestrooi je alles weer met bonenkruid. Dek nu de “Bohnenpfanne” af en kook hem op middelmatig vuur. Na 20 minuten is het gerecht klaar en kan het worden geserveerd. De schotel is zo voor 2 personen. Als je kleine porties eet, is er genoeg voor drie.