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Rhubarb Trifle

🇬🇧 A trifle is a sweet dish from England. It usually consists of several layers of custard, fruit or jam, sponge cake and whipped cream. The sponge cake is often soaked in alcohol.

Recently I was on a trip and brought rhubarb as a guest gift. This was then directly used for a compote and served in the evening in a trifle as dessert. I liked the trifle very much, so I would like to share the recipe here:

The rhubarb is boiled down to compote (more then needed for the trifle):

  • 750g rhubarb
  • 150g brown sugar
  • 1 pk. vanilla sugar
  • Juice of half a lemon.

The sugar is first caramelised in the pot, then the rhubarb and lemon are added. The rhubarb is boiled down only briefly so that the compote is still chunky.

For the cream layer are needed:

  • 250g Mascapone
  • 80-100g sugar
  • 3 tablespoons yoghurt with 10% fat
  • juice of half a lemon

The ingredients are mixed to a smooth cream.

For the sponge cake layer, ladyfingers were used here, which were roughly broken into pieces. You can also replace them with cantuccini or biscotti according to taste. There was no alcohol used in this trifle. But I can imagine that a bit of Drambuie would fit in well.

The three components are then layered one after the other in a dessert glass. The ladyfingers were placed on the bottom, followed by a layer of cream and on top by the rhubarb compote.

Before serving, the whole dessert should stand cold for 2-3 hours so that everything can soak through a little.


🇩🇪 Ein Trifle ist eine Süßspeise aus England. Sie besteht meist aus mehreren Schichten aus von Pudding, Obst oder Marmelade, Biskuitkuchen und Schlagsahne. Oft wird der Biskuit auch mit Alkohol getränkt.

Vor kurzem war ich unterwegs und habe Rhabarber als Gastgeschenk mitgebracht. Dieser wurde dann direkt zu Kompott verarbeitet und abends in einem Trifle als Nachspeise serviert. Mir hat das Trifle sehr gut geschmeckt, so dass ich das Rezept hier teilen möchte:

Der Rhabarber wird zu Kompott eingekocht:

  • 750g Rhabarber
  • 150g brauner Zucker
  • 1 Pk. Vanillezucker
  • Saft einer halben Zitrone.

Der Zucker wird erst im Topf karamellisiert, dann wird der Rhabarber und die Zitrone zugegeben. Der Rhabarber wird nur kurz eingekocht, so dass das Kompott noch stückig ist.

Für die Creme-Schicht werden benötigt:

  • 250g Mascapone mit
  • 80-100g Zucker
  • 3 EL Joghurt mit 10% Fett Anteil
  • Saft einer halben Zitrone

Die Zutaten werden zu einer glatten Creme verrührt.

Für die Biskuit-Schicht wurden hier Löffelbiskuit genommen, die grob in Stücke zerbrochen wurden. Man kann diese auch nach Geschmack durch Cantuccini oder Biscotti ersetzen. Auf den Alkohol wurde verzichtet. Ich kann mir aber vorstellen, dass ein bisschen Drambuie gut passen könnte.

Die drei Komponenten werden dann nacheinander in ein Dessertglas geschichtet. Die Biskuit kommen nach unten, dann folgt die Creme-Schichte und oben drauf der Rhabarberkompott.

Vor dem Servieren sollte das Ganze 2-3 Stunden kalt stehen, damit alles ein bisschen durchziehen kann.


🇳🇱 Een trifle is een zoet gerecht uit Engeland. Het bestaat meestal uit meerdere lagen pudding, fruit of jam, biscuit en slagroom. De biscuitkoek is vaak gedrenkt in alcohol.

Onlangs was ik onderweg en bracht rabarber mee als gastgeschenk. Dit werd vervolgens spontaan verwerkt tot compote en ‘s avonds geserveerd in een trifle als dessert. Ik vond het een erg lekkere trifle, dus ik wil het recept hier graag delen:

De rabarber is gekookt tot compote:
750g rabarber
150g bruine suiker
1 pk. vanillesuiker
Sap van een halve citroen.

De suiker wordt eerst gecarameliseerd in de pot, daarna worden de rabarber en de citroen toegevoegd. De rabarber wordt slechts kort gekookt, zodat de compote nog brokkelig is.

Voor de crème-laag is nodig:
250g mascarpone met
80-100g suiker
3 eetlepels yoghurt met 10% vetgehalte
sap van een halve citroen

De ingrediënten worden gemengd tot een gladde crème.

Voor de biscuitlaag werden hier lange-vingers gebruikt, die grofweg in stukken werden gebroken. Je kunt ze ook vervangen door cantuccini of biscotti naar smaak. Er werd geen alcohol gebruikt deze keer, maar ik kan me voorstellen dat een beetje Drambuie goed zou kunnen passen.

De drie componenten worden vervolgens achter elkaar in een dessertglas gelegd. Het biscuit wordt op de bodem gelegd, daarop wordt een laagje room aangebracht, gevolgd door een laagje rabarbercompote.

Voor het serveren moet het geheel 2-3 uur koud staan, zodat alles een beetje kan doorweken.