General, Recipes

Minty stracciatella

🇬🇧 Recently I described how I make peppermint syrup. I have now used the syrup to make a delicious summery ice cream. I call it “Minty Stracciatella.” The syrup from my recipe is very round in taste without the sometimes aggressive, biting, minty taste of purchased syrups. This also makes the ice cream very pleasantly round and does not taste like mouthwash or toothpaste.

Since the syrup is already sweet, the recipe does not need any extra sugar. The recipe is very simple:

  • Two large eggs.
  • 500 ml cream
  • 250 ml peppermint syrup
  • 100 g dark chocolate

Beat the eggs to a soft foam. Gradually add cream and peppermint syrup. This creates a very liquid ice cream base. If warm ingredients are used, which is advisable from time to time when beating eggs, the mixture should cool down in the fridge for a while.
Chop the chocolate into pieces. Put it in a container in the freezer. This way the fresh ice cream will not melt when the chocolate is added later.
Put the ice cream mixture into an ice cream machine and prepare it according to the manufacturer’s instructions. I made my ice cream in the KitchenAid Ice Maker and it took not even half an hour to make the ice cream.
Then fold the slightly frozen chocolate chips under the still soft ice cream. The ice cream can be eaten directly in soft condition or put into the freezer to let it harden a little bit more.

Some decoration with extra chocolate and some fresh chopped mint leaves gives the extra kick – yummy!


🇩🇪 Vor kurzem habe ich beschrieben, wie ich Pfefferminzsirup herstelle. Diesen habe ich nun benutzt, um ein lecker, sommerliches Eis herzustellen. Ich nenne es “Minty Stracciatella”. Der Sirup aus meinem Rezept ist sehr rund im Geschmack ohne den manchmal etwas aggressiv bissig-minizgen Geschmack von gekauften Sirups. Damit wird auch das Eis sehr angenehm rund und schmeckt nicht nach Mundwasser oder Zahnpasta.

Da der Sirup bereits süß ist, kommt das Rezept auch ohne extra Zucker aus. Das Rezept ist denkbar einfach:

  • 2 große Eier
  • 500 ml Sahne
  • 250 ml Pfefferminzsirup
  • 100 g Zartbitterschokolade

Die Eier zu einem weichen Schaum schlagen. Nach und nach Sahne und Pfefferminzsirup unterrühren. Es entsteht eine sehr flüssige Eisbasis. Wenn warme Zutaten verwendet wurden, was beim Schlagen von Eiern ja hin und wieder ratsam ist, sollte die Masse eine Weile im Kühlschrank runter kühlen.
Die Schokolade in Splitter hacken. In einem Gefäß in das Gefrierfach stellen. Dann schmilzt das frische Eis nicht, wenn die Schokolade später untergehoben wird.
Die Eismasse in eine Eismaschine geben und entsprechend den Herstellerangaben zubereiten. Ich habe mein Eis im KitchenAid Eisbereiter gemacht und es hat knapp eine halbe Stunde gebraucht, bis das Eis fertig war.
Unter das noch weiche Eis werden dann die leicht gefrorenen Schokosplitter untergehoben. Das Eis kann direkt in weichem Zustand gegessen oder in das Gefrierfach gegeben werden, um es noch ein wenig nach härten zu lassen.

Das Eis kann vor dem Verzehren noch lecker mit weiterer Schokolade und frischen Minzblättern verziert werden!


🇳🇱 Onlangs beschreef ik hoe ik pepermuntsiroop maak. Ik heb de siroop nu gebruikt om een heerlijk zomers ijsje te maken. Ik noem het “Minty Stracciatella.” De siroop uit mijn recept is erg rond van smaak zonder de soms agressieve, bijtende, muntsmaak van gekochte siropen. Dit maakt het ijs ook zeer aangenaam rond en smaakt niet naar mondwater of tandpasta.

Omdat de siroop al zoet is, heeft het recept geen extra suiker nodig. Het recept is heel eenvoudig:

  • Twee grote eieren.
  • 500 ml room
  • 250 ml peppermuntsiroop
  • 100 g pure chocola

Klop de eieren tot een zacht schuim. Voeg geleidelijk aan room en pepermuntsiroop toe. Hierdoor ontstaat een zeer vloeibare ijsbasis. Als er warme ingrediënten worden gebruikt, wat af en toe aan te raden is bij het kloppen van de eieren, moet het mengsel even afkoelen in de koelkast.
Hak de chocolade in stukjes. Doe het in een bakje in de vriezer. Op deze manier zal het verse ijs niet smelten als de chocolade later wordt toegevoegd.
Doe het ijsmengsel in een ijsmachine en bereid het volgens de instructies van de fabrikant. Ik heb mijn ijs gemaakt in de KitchenAid Ice Maker en het duurde niet eens een half uur om het ijs te maken.
Vouw dan de lichtjes bevroren chocoladesnippers onder het nog zachte roomijs. Het ijs kan direct in zachte toestand worden gegeten of in de vriezer worden gezet om het nog wat meer te laten uitharden.

Wat decoratie met extra chocolade en wat vers gehakte muntblaadjes geeft een extra kick – Smullen!