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Peppermint syrup

🇬🇧 One of the few plants that are already from last year and therefore grow all the better in the newly created kitchen garden is peppermint. I personally like especially the smaller leaves. Since peppermint grows like weeds in my garden, I cut it back from time to time. You can do a lot with the leaves. They can be used in summer dishes or dried to make tea.

But you can also make a delicious syrup from peppermint. This can then be used for refreshing summer drinks, for example: You put some peppermint syrup into a glass according to your own taste, add a piece of citrus fruit like lemon or lime and some ice cubes and fill it up with water. Peppermint syrup is also excellent in hot drinks, e.g. to sweeten peppermint tea or to give hot chocolate that certain something!

I have made my syrup with the following three ingredients:

  • 100 g fresh mint (I also used the stems)
  • 500 ml water
  • 600 g sugar (or less – the syrup will be quite sweet)

Boil the water with the sugar and remove from the stove.
Then add the mint and let it stand for 24 hours.
Sieve the syrup and bring it to the boil again so that it can be preserved longer. Then fill it into bottles while it is still hot.


🇩🇪 Eine der wenigen Pflanzen, die bereits vom letzten Jahr sind und daher umso besser im neu angelegten Nutzgarten wachsen, ist die Pfefferminze. Ich persönlich mag die kleineren Blätter besonders gerne. Da Pfefferminze bei mir wächst wie Unkraut, scheide ich ihn hin und wieder ordentlich zurück. Mit den Blättern kann man eine ganze Menge anfangen. Sie lassen sich in sommerlichen Gerichten verwenden oder zu Tee trocknen.

Man kann aber auch einen leckeren Sirup aus Pfefferminze herstellen. Dieser lässt sich dann z.B. für erfrischende Sommer-Getränke nutzen: Man gibt nach eigenem Geschmack etwas Pfefferminzsirup in ein Glas, ergänzt ein Stück Zitrusfrucht wie Zitrone oder Limette und ein paar Eiswürfel und füllt das ganze mit Wasser auf. Pfefferminzsirup auch hervorragend in Heißgetränken genutzt werden, z.B, zum Süßen von Pfefferminztee oder um heißer Schokolade das gewisse Etwas zu verleihen! 

Ich habe meinen Sirup mit folgenden drei Zutaten gemacht:

  • 100 g frische Minze (ich habe auch die Stengel genutzt)
  • 500 ml Wasser
  • 600 g Zucker (oder weniger – der Sirup wird schon recht süß)

Das Wasser mit dem Zucker aufkochen und vom Herd nehmen.
Anschließend die Minze dazu geben und 24 Stunden ziehen lassen.
Den Sirup durch Sieb geben und nochmals aufkochen lassen damit er länger haltbar ist. Anschließend noch heiß in Flaschen füllen.


🇳🇱 Een van de weinige planten die al van vorig jaar zijn en daarom des te beter groeien in de nieuw aangelegde moestuin is pepermunt. Persoonlijk vind ik vooral de kleinere blaadjes mooi. Omdat pepermunt als onkruid in mijn tuin groeit, snijd ik het af en toe terug. Je kunt veel met de bladeren doen. Ze kunnen worden gebruikt in zomerse gerechten of gedroogd worden om thee mee te zetten.

Maar je kunt ook een heerlijke pepermuntsiroop van maken. Deze kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor verfrissende zomerdrankjes: Je doet wat pepermuntsiroop in een glas naar eigen smaak, voegt een stukje citrusvruchten zoals citroen of limoen toe en nog wat ijsblokjes en vult het met water. Pepermuntsiroop is ook uitstekend te gebruiken in warme dranken, bijvoorbeeld om pepermuntthee te zoeten of om warme chocolademelk dat beetje extra te geven!

Ik heb mijn siroop gemaakt met de volgende drie ingrediënten:

  • 100 g verse munt (ik heb ook de stengels gebruikt)
  • 500 ml water
  • 600 g suiker (of minder – de siroop wordt al echt zoet)

Kook het water met de suiker en haal het van het fornuis.
Voeg dan de munt toe en laat het 24 uur staan.
Zeef de siroop en breng deze weer aan de kook zodat hij langer houdbaar is. Vul dan de flessen terwijl de siroop nog warm is.